Passiebloem - zussen in het groen

Groener bij de buren…

Is het gras letterlijk groener bij de buren? Op dit moment wel. Ik geef het ook gewoon eerlijk toe.  Ik woon in een buurt met kleine tuintjes. Ons tuintje is niet te groot en niet te klein maar naar mijn smaak nog te veel steen in de tuin. Ik zou het graag anders zien maar we hebben nog andere woonwensen op ons lijstje staan en de tuin staat daar mee dus op een laag pitje.

De buren aan beide zijden zijn op dit moment wel druk bezig met hun tuintjes. De één heeft nu nog veel steen maar heeft geïnvesteerd in een “groen dak” op de uitbouw, de schuur. Het dakterras, waarmee wij allemaal gezegend zijn te hebben is veranderd in een met Sedum bedekt terras. Beter voor het milieu en de afwatering en ook nog eens met een leuke subsidie van de gemeente. Ze hebben gekozen voor een stukje terras in de vorm van een vlonder en een gedeelte groen.

Nu mag je het Sedum niet belasten door er op te gaan zitten met een stoel of lang op te staan. Tenslotte zijn het plantjes. Ik zou denk ik de vlonder wat meer in verbinding hebben gebracht met de toegang tot het terras, maar het blijft een mooi groen gezicht.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een groen dak? Op internet staan een keur van bedrijven die informatie geven welk dak geschikt is en welke niet. Wat de belasting is voor jouw dak want een Sedum bedekking kan tot 75 kg per m2 wegen. Wat je er voor nodig hebt, hoe je de afwatering enz moet regelen, onderhoud, bemesting en ga zo maar door. Het is meer dan alleen maar een stukje groen neerleggen, dus laat je goed informeren. Ik hoorde van de buurman dat Interpolis bijvoorbeeld 1 jaar lang 10% korting geeft op de Interpolis Woonhuisverzekering. Er zijn dus veel voordelen te behalen met groen in je buurt.

Ook een groene schuur hoort erbij natuurlijk.
Passieflora

De andere buur heeft het stenen terras vervangen door een stukje gras en een strookje grond met planten langs de schutting. Voor dat laatste zijn we stiekem best dankbaar want de Passieflora groeit nu over de schutting onze tuin in. 😊 Daarnaast ben ik stinkend jaloers op hun prachtige pergola met hop en daaronder een leuke houten tafel.

Hop is zeer geschikt voor een pergola

Nu denk je waarom doe je zelf geen pergola in de tuin? Nou we willen de schuur nog gaan vervangen en mijn lief heeft het niet zo op pergola’s. Hij houdt liever van een ruimtelijke strakke tuin en ik neig toch meer naar een weelderige cottage-achtige tuin. Ik prop het tuintje zo liefst mogelijk vol natuurlijk.. Hmmm tja wat dan te doen hè. Maar daar gaan we wel uitkomen denk ik.

Dus is het groener bij de buren? Zeker weten en er is nog een hoop te doen en verzinnen in ons eigen tuintje. Wel heb ik weer de nodige inspiratie gekregen dank zij onze buren. Zo zie je maar weer, een goede buur…… en gisteren was het ook nog eens burendag!! 🙂 Met dank aan de buren heb ik weer een beetje meer inspiratie kunnen opdoen! 👍

Ik ga toch maar eens rondneuzen op de website van de gemeente waarin ik woon. Kennelijk is er een hoop voordeel, en dan niet alleen milieutechnisch gezien, te behalen maar dus ook financieel. Wie weet dus ook wel in de gemeente waarin jij woont! Denk aan subsidie op regentonnen, groene daken enz.

Liefs Winneke

%d bloggers liken dit: