De Majorelletuin, Marrakesh’s mooiste tuin.

Afgelopen week mocht ik het prachtige Marokko bezoeken. We maakten een rondreis naar de Koningssteden Casablanca, Rabat, Mèknes, Fez en Marrakesh. De prachtige kleuren, de mooie steden, de prachtige natuur en het heerlijke eten waren overweldigend.

Tijdens de reis was er gelegenheid om de Majorelle tuin van Yves Saint Laurent in Marrakesh te bezoeken. Een juweeltje ergens in een wijk in Marrakesh en zeker een bezoek waard. Helemaal als je net als ik van planten, kleuren en geuren houdt. Deze oase van rust en kleur moet je gaan zien als je de kans krijgt!


Het ontstaan van de tuin:

Jacques Majorelle, zoon van een bekende meubelmaker uit Nancy, vertrok eind 19e eeuw naar Spanje om te herstellen van TBC. Hij was een schilder en verwoed plantenverzamelaar. In Spanje ontdekte hij zijn passie voor het Zuidelijke licht en paste dat toe in zijn schilderwerken. Met deze nieuwe inspiratie bezocht hij in 1910 Egypte en diverse andere landen in het Oosten. In 1919 vestigde hij zich uiteindelijk in de Medina van Marrakesh.

Al rondreizend door Marokko raakte hij onder de indruk van het Marokkaanse leven, de authenticiteit van de berberdorpen in de Atlas, de originele kleuren, de lichtval en legde in zijn schilderijen daarop het accent.

In 1924 kocht hij een stuk grond aan de rand van de Palmeraie een palmoase van enkele honderdduizend bomen buiten Marrakesh en bouwde daarop zijn villa “Bou-Saf-Saf”.

Rond de villa legde hij een botanische tuin aan met daarin: cactussen, yucca’s, jasmijn, bougainville enz. Het kobaltblauwe atelier in de tuin werd gebouwd door de architect Paul Sinoir in 1931. In 1947 werd de tuin geopend voor publiek.


Yves Saint Laurent en Pierre Bergé:

In 1962 overleed Majorelle en raakte de tuin in verval. Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé kochten in 1980 het huis en de tuin. Zij besloten in maart 2000 om de tuin grondig te restaureren.


De tuin, de kleuren en de planten:

Inmiddels bevat de tuin meer dan 300 zeldzame planten en kenmerkt het zich door de afwisselende stijlen. Je vindt er planten uit vijf continenten maar liefst.

De kobaltblauwe kleur is overal in de tuin terug te vinden en is tegenwoordig bekend als Majorelleblauw. In de vijvers, het atelier (tegenwoordig het Berber museum), de bruggetjes enz. Het is een geweldig mooi contrast samen met de knalgele en oranje potten tegenover het groen van de planten in de tuin en de groene tegeltjes die je overal terug vindt in de tuin.

Het is een ware oase van rust tussen de hoge bamboe bossen, bananenbomen, de palmbomen en de bougainville die in allerlei kleuren terug te vinden is in de tuin. En niet alleen de planten voelen zich er thuis, je vindt er ook meer dan 15 vogelsoorten waaronder ooievaars, torenvalken en vliegenvangers die er hun toevlucht zoeken.

Na het overlijden van Yves Saint Laurent richtte Pierre Bergé in 1997 een stichting op die het behoud en beheer van de tuin op zich nam. Inmiddels is Pierre Bergé ook overleden en vind je in de tuin een Memorial voor Yves Saint Laurent en Pierre Bergé.


Openingstijden:

De Majorelletuin is van 1 oktober t/m 30 april geopend van 8:00 uur tot 17:30 uur. Van 1 mei t/m 30 september van 8:00 uur tot 18:00 uur. Voor toegang tot het Berber museum moet apart worden betaald.

Meer weten over deze prachtige tuin? Kijk dan op https://www.jardinmajorelle.com/

Alvast heel veel plezier gewenst mocht je deze mooie tuin gaan bezoeken! Ik vond het geweldig!

Liefs Winneke

Bron:  

Visit Marokko http://www.visitmarokko.nl/informatie/majorelletuin-in-marrakech-2/  

Wikipedia

Paradijsvogelsmagazine: https://www.paradijsvogelsmagazine.nl/majorelletuin-yves-saint-laurent/

%d bloggers liken dit: