Een groene kerst

🎅Het is weer tijd om het huis in kerstsfeer te brengen. Tenminste als je van kerst houdt. Ik wacht er altijd mee tot dat de Sint weg is want ik ben heel erg van de tradities. Ik begrijp heel goed hoor dat heel veel mensen al weken de kerstboom hebben staan hoor tenslotte is het in huis dan ook zo gezellig en sfeervol. Het is ook heerlijk al die lichtjes maar ik gun de Sint ook alle aandacht.

Het was vroeger in de winkels ook zo. Na Sinterklaas werd de winkel en de etalages omgetoverd naar Kerst dan was het topdrukte weet ik nog. Ooit in een ver verleden werkte ik bij een winkelwarenhuis op de zaterdagen op de Consumptieafdeling. Ja ja met andere woorden: ik stond bij het brood, gebak, saucijzen, worst, koekjes en het snoep. Mooie tijden en ik denk dat ik daar ook dat gevoel heb gekregen: eerst de Sint dan Kerst.

Welk groen halen we in huis:

Hij staat weer😊-zussen in het groen

We zetten een kerstboom in huis, hangen buiten verlichting op en het groen in huis wordt vervangen door prachtige kerststerren en Amaryllissen. Toch is er iets wat bij ons in Nederland nog niet zo heel erg bekend is. Mistletoe oftewel de Maretak.

Mistletoe

Afgelopen weekend liep ik op de kerstmarkt Schlachte-Zauber in Bremen. Het is een unieke kerstmarkt want het is helemaal in een historische en Maritieme sfeer en dat zie je niet vaak. Het is aan de Weserpromenade Schlachte.

https://www.grossmarkt-bremen.de/maerkte/schlachte-zauber/.

Daar trof ik een kar vol met Mistletoe oftewel Maretak aan. In Amerika en Groot-Brittannië is het plantje heel erg bekend en volgens traditie mag je iemand zonder toestemming die onder het takje staat kussen. Die kus traditie is overigens in Groot-Brittannië begonnen. Hier in Nederland zie je Mistletoe niet in de huiskamer maar waarom eigenlijk niet? Het is een mooi plantje, groen met witte bessen en het staat ook nog eens decoratief.

Maar wat is eigenlijk voor een plantje?

Het is een groenblijvende plant uit de sandelhoutfamilie en leeft op bomen. De Maretak wordt ook wel vogellijm of mistel genoemd of Mistletoe in het Engels. Het is een halfparasiet want het is van zijn gastheer (een boom) afhankelijk van voeding.

De Maretak komt eigen al heel lang voor. In de Noorse Mythologie, bij de Kelten en Germanen en in de kruidengeneeskunde. Een veelzijdig plantje dus want het werd gebruikt bij de Kelten en Germanen als heilige plant bij magische vruchtbaarheidsrituelen. In Duitsland werd de Maretak aan de balken van stallen gehangen en diende om de Mare (heks, nachtmerrie, kwelgeest of spook) te verjagen en zo het vee vruchtbaar te houden. Daarnaast die mooie traditie om te kussen onder de mistletoe.

Genoeg redenen dus om ook eens mistletoe in je huiskamer te hangen. Ook al zit je misschien er niet op te wachten om ongevraagd gekust te worden onder de Mistletoe of juist wel? Als decoratie is het ook mooi en verhoogd het de kerstsfeer denk ik alleen maar des te meer.

Iets moois voor op de tafel – zussen in het groen

Alvast een hele fijne voorbereiding van de Kerst gewenst! Ik heb alvast mijn eigengemaakte kerststuk op tafel gezet. 😉

Liefs Winneke

%d bloggers liken dit: