adventsstukje - zussen in het groen

In the mood….

Nog iets meer dan een week en dan is het kerst. Zo langzamerhand zijn hele wijken, straten, huizen, winkels en bedrijven versiert met lichtjes en kerstbomen. De folders die in de brievenbus vallen schreeuwen het uit! Het is bijna KERST!

In de kerststemming komen is een persoonlijk ritueel vind ik. Of je in de kerststemming wilt komen is natuurlijk al heel erg persoonlijk. Lang niet voor iedereen is het een fijne tijd of een fijn feest. De donkere dagen en de gezelligheid die je dan bij anderen ziet roept voor menigeen een gevoel van gemis op als jouw dierbare er niet meer is of als je alleen bent. Ook ik mis dierbaren en in de voorbereidingen naar Kerst toe probeer ik dit gemis om te zetten door kersttradities die mij aan hen herinneren te gebruiken zodat ze er voor mij toch bij zijn.


Kersttradities:

Het begint voor mij met het ophangen van de kerstster (of adventster) op de 1e zondag van advent. Vroeger was dit bij ons thuis, samen met het maken van een adventskrans met vier kaarsjes, het eerste wat wij deden ter voorbereiding op de kerst. Nu moet je weten, ik ben dol op kaarsjes en lichtjes in huis. Of het nu kerst is of een warme zwoele zomeravond…. Een kaarsje hoort erbij wat mij betreft. Vanaf de 1e advent mocht ik dan, elke zondag tot aan kerst, een kaarsje van de adventskrans erbij aansteken.  

  • De adventstijd begint vier zondagen voor Kerst. Advent komt van het Latijnse woord adventus en betekent “komst” of “het komen” en is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest waarin de komst van Jezus Christus wordt verwacht.
Adventsster - zussen in het groen
De Kerstster hangt weer ☺ -zussen in het groen

Zo rond de 2e advent haal ik de kerstboom (een neppert) weer van zolder en vouw ik geduldig weer alle takjes uit. Het liefst heb ik een echte boom maar omdat ik groen bezig wil zijn, dacht ik, heb ik een kunstkerstboom gekocht een paar jaar geleden. Nu blijkt dat het maken van een kunstkerstboom net zo milieubelastend is als een echte in huis halen. Hmmmm 🤔. Dus wie weet volgend jaar een echte maar dan wel een geadopteerde boom. Je koopt er eentje die je na de kerst weer terug brengt en weer aldaar in de grond laat zetten. Het jaar erop haal je hem weer op. Dat vind ik nu echt een geweldig idee en zo “groen” ook!!  https://adopteereenkerstboom.nl/

Nostalgisch - zussen in het groen
Nostalgische kerstballen in een kerstwinkeltje in Schnoor, het oudste stadsdeel van Bremen -zussen in het groen

Vervolgens zet ik de Notenkraker, die ik ooit eens van mijn moeder kreeg, op een prominent plekje in het huis. Versier ik de spiegel die in de woonkamer hangt met een lichtsnoer en leg ik de guirlande met lichtjes boven op de rand van de kast. Helaas op de kast want de vensterbank is te smal… en alsof dat alles nog niet genoeg is maak ik tijdens een workshop nog een kerststukje. Dit jaar is het een fraaie kersttaart geworden en die staat nu op de salontafel. Om het geheel af te maken heb ik ook nog een kunstkerstkrans voor op de voordeur. Buiten moet er nog een lichtsnoer worden bevestigd aan het schuurtje maar dan moet mijn lief nog voor mij gaan doen 😉.

Notenkraker - zussen in het groen
Ook de Notenkraker krijgt weer een mooi plekje – zussen in het groen

Ondertussen bezoek ik traditioneel nog een kerstmarkt in Duitsland om in de stemming te komen en dit jaar is het gelukt op de prachtige kerstmarkt in Hamburg en Bremen. Ook daar straten vol lichtjes en vuurkorven en ja dan heb je mij al als fan hè.

Kerstmarkt Hamburg - zussen in het groen
Kerstmarkt Hamburg

https://www.kerstmarkten.net/

Dit jaar vier ik kerst trouwens niet in Nederland maar in Oostenrijk en nu denk je natuurlijk waarom dan het hele huis toch in kerstsfeer? Omdat het zo fijn thuiskomen is en natuurlijk ook voor sfeer in de periode voor de kerst. In Oostenrijk gaan we kerstavond naar de kerstnachtmis in een mooi bergdorpje met hopelijk veel sneeuw. Het is een prachtig klein kerkje en ondanks dat het best wel fris is in dat kleine kerkje straalt alles warmte en licht uit! Voor mij ook een traditie uit mijn jeugd. Na de nachtmis stond er thuis een broodmaaltijd klaar met krentenwegge, broodjes, beleg en eitjes. En dan samen aan tafel in het holst van de nacht, alles donker in huis en dan natuurlijk……. Kaarsjes aan!!!

Foto door Jenna Hamra op Pexels.com

Wat ik wel mis, nu ik in het Arnhemse woon, zijn de klanken van de midwinterhoorn maar daarvoor kan ik natuurlijk wel altijd even op bezoek gaan naar mijn geboortegrond Twente waar mijn groene zus woont. Of naar de Veluwe, het zuidoosten van Drenthe, Westerwolde (Groningen), het oosten van Salland, de Achterhoek en op sommige plaatsen in Duitsland bij de grens met Nederland waar ze ook te horen zijn.

Niet iedereen kan de klanken waarderen maar tijdens de adventsperiode vind ik het prachtig als in de verte de midwinterhoorn klinkt en er verderop op eentje antwoord. Hoe mooi kunnen tradities toch zijn hè, vind je niet?! Op internet zijn er diverse midwinterhoornwandelingen te vinden in de gebieden waar de Midwinterhoorn klinkt.

Tja en dan als laatste persoonlijke traditie kijk ik natuurlijk als ik thuis ben met de kerst naar kerstfilms. Als liefhebber van heel veel lichtjes kan “National Lampoon’s Christmas vacation” niet ontbreken natuurlijk. Het moment dat Clark alias Chevy Chase de stekker van de kerstverlichting rondom het huis in het stopcontact steekt en de complete stad daardoor zonder stroom komt te zitten is gewoonweg hilarisch. 😂🤣 En dan is er natuurlijk “Sissi” deel 1, 2 én 3 en The sound of music… ook al heb je ze al voor je gevoel al honderd keer gezien.. het blijft een traditie en daar houd ik van 😉.

Mrs Santa - zussen in het groen
Mrs Santa op de kerstmarkt van Bremen – zussen in het groen

Ik ben er klaar voor.. laat de kerst maar komen..🎅🎄. Heb jij nog leuke tradities die je wilt delen? Laat het ons weten!

En let your light shine this Christmas!!

Liefs Winneke

%d bloggers liken dit: