foto: mooiwatbloemendoen.nl

Bloem van de maand januari: de roos🌹

De roos is de bloem van de maand januari in 2020. En laten we eerlijk zijn deze majestueuze bloem der bloemen verdient het ook. De schoonheid, de kleur en ook de geur van rozen vervult ieders hart met vreugde maar kan daarnaast ook pijn veroorzaken. Want naast de schoonheid van de roos kunnen haar doornen ook behoorlijk prikken maar dat nemen we graag voor lief als je deze beauty in je handen hebt toch? 😉

foto: mooiwatbloemendoen.nl
foto: mooiwatbloemendoen.nl

De geschiedenis van de roos:

Rozen groeiden van nature alleen maar in het noordelijk halfrond op gematigde plekken maar door deze oorspronkelijke soorten te veredelen komen ze tegenwoordig over de hele wereld voor.

Het geslacht Rosa telt in het wild ongeveer 300 soorten en daarnaast nog vele veredelde vormen. De roos behoort tot de rozenfamilie Rosaceae waartoe bijvoorbeeld ook de rozenbottel behoort.

In de 2e helft van de 16e eeuw vind je in de geschiedenisboeken van de Nederlanden de eerste documentatie over het kweken van Rozen. Ze werden geteeld in de tuinen van de Paleizen die door de Oranjes werden gebouwd. Vroeger werden uitsluitend wilde rozen gekweekt echter kwam daar verandering in en werd er een rozensoort gekweekt die een langere bloeitijd hadden. De eerste hybriden waren een feit. Aan de eind van de 19e eeuw waren er theehybriden, treurrozen, rozen op stam, klimrozen, ramblerrozen, dwergrozen en zelfs bodembedekkende varianten.

Uit eigen tuin 😊

Veelzijdigheid:

De roos is veelzijdig. De rode roos als symbool voor de liefde bijvoorbeeld, of in de religie als attribuut van Maria de moeder van Jezus. Het wordt ook gebruikt als parfum of rozenwater. En de rozenbottel, ook familie van de roos, wordt weer gebruikt in jam. En als snijbloem want welk boeket straalt nou niet dankzij die prachtige rozen!


Erfenis:

Je kunt niet anders dan houden van deze prachtige bloem. Jaren geleden kreeg ik van mijn ouders een stekje van een prachtige klimroos. Een Franse roos (Rosa Callica De Schelfhout), roze en heerlijk geurend. Al gauw groeide en bloeide deze geweldig roos in mijn tuin. Ik ging echter verhuizen en ik wilde kost wat het kost die roos natuurlijk ook meenemen. Ik groef de roos uit en wat overbleef waren twee stengeltjes die ik in een pot met tuinaarde deed. Na de verhuizing liet ik de roos in de pot staan want het werd winter. In het vroege voorjaar plantte ik de roos in de volle aarde tegen de muur aan. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen hoe blij ik was toen de roos aansloeg en volop begon uit te lopen en afgelopen jaar voor heel veel geur en kleur zorgde in onze tuin.

rozen - zussen in het groen
Links de roos (Rosa Callica de Schelfhout) die ik van mijn ouders als stekje kreeg en rechts Rosa Compassion. Beiden heerlijk geurende klimrozen!

Geen wonder dus dat de roos door het Bloemen bureau Holland deze maand is uitverkozen tot bloem van de maand januari.

foto: mooiwatbloemendoen.nl
foto: mooiwatbloemendoen.nl

Wil je nog meer genieten van prachtige rozen? Kijk dan eens op de website van of ga eens op bezoek bij:

https://www.zeeuwserozentuin.nl/

https://www.dewilde.nl/

Met dank aan: mooiwatbloemendoen.nl en Bloemen bureau Holland

%d bloggers liken dit: