witte tulpen in verschillende soorten om een moderne vaas - mooiwatbloemendoen.nl

Tulpentijd

Kleurig aanbod van tulpen van mooiwatbloemendoen.nl
mooiwatbloemendoen.nl

Wat een heerlijke tijd breekt weer aan. Tulpentijd! Gisteren 18 januari was het “Nationale Tulpendag” en werd de start van het (snij) tulpenseizoen ingeluid met een prachtige tulpenpluktuin voor het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Ga volgend jaar eens kijken. Het wordt altijd de 3e zaterdag in januari gehouden. Wat heel leuk is dat de tulpen later geplukt mogen worden. Geweldig toch?

Zie voor meer informatie Het is weer tijd voor tulpen website.

mooiwatbloemendoen.nl

Tulpen zijn vanaf nu volop te koop in de bloemenwinkel, tuincentra, op de markt of supermarkt. Voor elk budget zijn er mooie tulpen te koop. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar welke zich onderscheiden door bloem, blad, bloeiperiode en hoogte. Nederland heeft 10.000 hectare aan tulpenbollen, 3000 cultivars waarvan nog eens 600 cultivars worden aangeboden als snijbloem.

De zussen houden van tulpen - blog zussen in het groen
Groot bloemige Franse tulp en enkele tulp

Heb je mooie tulpen gekocht of nog beter gekregen dan is het natuurlijk de volgende stap om de tulpen mooi op de vaas te krijgen. Hier volgen wat tips.

Verzorgingstips

  • Houd er rekening mee dat tulpen nog enkele cm groeien op de vaas.
  • Belangrijk is een schone vaas ( ik maak ze schoon met een paar druppels bleek in het water , wel daarna omspoelen met water). Vullen met koud kraanwater en snijbloemenvoedsel.
  • Snijd 2 à 3 cm van de stelen.
  • Zet tulpen op een tochtvrije plek, koel en niet naast fruit.
  • Tulpen zijn dorstig. Vul dus tijdig het water aan.
  • Gaan ze toch nog slap hangen. Snij dan de tulpen opnieuw af, in stevig papier draaien en een uurtje op water laten staan.
witte tulpen met grafranjerde rand - door zussen in het groen
Zelfs bij de supermarkt verkopen ze de mooiste tulpen zoals deze witte gefranjerde tulp.

Nederland tulpenland?

Nu wel. We zijn er wereld beroemd om en trekken duizenden toeristen aan om de bollenstreek of Keukenhof te bezoeken. Maar het is heel ergens anders begonnen. Ik zal er niet te diep op ingaan maar hier een korte samenvatting.

Franse tulp in geel met rode kleur- groot bloemig door Zusseninhetgroen.nl
Franse tulp

Oorsprong

De tulp in het wild komt voor in Noord Afrika, Griekenland, Balkan, Turkije, Syrie, Israel, Libanon, Jordanie, Iran, Oekraine, Zuiden van Siberie en tot aan het noord westen van China. De meeste wilde tulpen komen voor op drie bergketens in Centraal Azie. De Pamir, Tiensjan en Hindoekoesj. De koude winter, lange lente met koude nachten en droge zomers zijn ideaal voor tulpen.

Introductie in Nederland

Tulpen uit Kazachstan werden geïntroduceerd in de tuinfeesten van de sultan van Constantinopel ( Istanboel Turkije) tijdens in de 16e eeuw. De sultan droeg een tulp gestoken in zijn tulband. Hierdoor word deze ook wel in het Perzisch “Tulipan” genoemd. Nu gaf Sultan Suleyman de eerste tulp kado aan Ogier van Gisleen van Busbeke de Weense ambassadeur van het Ottomaanse rijk in Oostenrijk. Deze gaf ze aan zijn vriend Carolus Clusius de verantwoordelijk was voor de tuinen van de keizer van Oostenrijk. Clusius ging werken in 1593 in de Hortus Botanicus in Leiden …….. Zo kwam de tulp naar Nederland.

Tulpenvaas - Blog zussen in het groen - Verschillende tulpen soorten
Mijn moderne witte tulpenvaas

Tulpenvaas ( bloempiramides)

De eerste tulpenvazen werden gemaakt toen tulpen een statussymbool waren tijdens de tulpenmanie (17e eeuw) ten tijde van Koning-Stadshouder Willem III en zijn vrouw prinses Mary Stuart. De bloemenpiramide met kostbare tulpen werd als pronkstuk midden op tafel gezet. De eerste bloemhouders met tuit werden versierd met Delfs Blauw of chinese decoraties. De Engelse prinses Mary Stuart liet deze bij de de plateel bakkerij De Griekse A in Delft naar ontwerp van Daniel Marot maken. Tot haar dood bleef ze vazen bestellen maar na haar dood raakten ze uit de mode.

Zie ook de mooiste tulpen vazen op mooiwatbloemendoen

Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren om deze prachtige bloem in huis te halen. Ook tijdens donkere dagen halen ze het zonnetje in huis.

Zuurstok roze dubbele tulp

%d bloggers liken dit: