Klaarendaal -Arnhem Zussen in het g

Wandelen in het groen – deel 1

Wandelen ….. ik had nooit gedacht dat ik het zo fijn zou gaan vinden. Toen ik klein was zag ik het als saai en een straf als we gingen wandelen. Wie deed dat nu, dom achter elkaar aan lopen in een bos soms ook nog met slecht weer. Niks aan en saai. Tegenwoordig is wandelen sportief, uitdagend, er wordt van alles uitgelegd en leuke activiteiten georganiseerd door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Nu ervaar ik ontspanning, rust, weg uit het drukke bestaan en de technostress. Weet ik hoe belangrijk het voor mijn welzijn is. En wat ook fijn is, het is voor iedereen beschikbaar gratis en voor niets. Naast parken en plantsoenen in de steden, onze tuinen en moestuinen, is het bos, de duinen en zee in Nederland niet ver bij ons vandaan.

wandelen met de hartstichting - zussen in het groen
11 strandentocht 2019 – Hartstichting

Wandelen en gezondheid

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen zegt dat we dagelijks een half uur matig tot intensief moeten bewegen. Gewoon een rustig wandeltempo helpt dan ook niet. Maar echter in een stevig tempo waarbij je hartslag omhoog gaat en je sneller gaat ademhalen wel, dan train je je conditie.Het hart wordt sterker, dat is weer goed voor de bloeddruk en je bloedvaten. Je traint je longcapaciteit om zuurstof op te nemen en te transporteren via hart en bloedvaten.

Botten bestaan uit cellen die steeds worden aangemaakt en afgebroken. Als je te weinig nieuwe botcellen aanmaakt worden de botten zwakker (botontkalking osteoporose).
Door veel te bewegen (wandelen) kun je deze botontkalking remmen.

Kraakbeen is elastisch weefsel en zit tussen je botten en je gewrichten. Deze bestaan uit water gevulde cellen. Belast je deze weinig dan verliest het water en wordt het dunner. Dit kan resulteren in pijnlijke en stijve gewrichten. Door wandelen blijft je kraakbeen stevig.

Als je je spieren niet gebruikt worden deze na verloop van tijd zwakker. Vergeet niet dat ook je hart een spier is. Wandelen houdt je spieren sterk. Je beenspieren extra trainen kun je ook doen door heuvelop te lopen.

Landgoed Mariendaal Arnhem

Overgewicht kun je voorkomen en op gewicht blijven door te wandelen. Door langere afstanden kun je veel energie verbruiken en verbrand je relatief veel vet. Daarnaast moet je wel rekening houden met je energie inname.

Goed voor je geest

Behalve voor je lichaam is het ook goed voor je geest. Het zorgt voor ontspanning. Ontspanning zorgt voor beter nachtrust en voel je je ook nog eens lichamelijk beter daardoor.

Ik ga dan ook zoveel mogelijk lopend naar mijn werk. Dit is zo’n 20 minuten stevig doorlopen. Tussen de middag maak ik nog een extra wandeling tijdens de lunchpauze. Na mijn werk loop ik weer naar huis. Die tijd gebruik ik om mijn werk van me af te zetten. Is de afstand naar je werk te groot? Parkeer je auto op een halfuurtje lopen van je werk of stap een station of halte eerder uit. En vergeet je pauze niet! Dat is ook een goede gelegenheid voor een rondje blok.

Enschede kent vele parken – Van Heek Park

Met de zon erbij… helemaal top (vitamine D). Maar ook met regen, storm of sneeuw. Gewoon blijven lopen. Ook nog eens goed voor je weerstand. Heerlijk je hoofd leeg en je haalt zo gemakkelijk je dosis dagelijkse beweging en ontspanning.


Binnenkort deel 2 : wandelen in het groen – resetten


Bezoek ook eens volgende sites.

%d bloggers liken dit: