De kleur groen

Wij zussen houden van de kleur groen. Het is niet alleen een prachtige kleur, wij worden er ook vrolijk van, maakt ons creatief en we passen het dan ook graag toe in ons dagelijkse leven. Maar de kleur groen is zoveel meer.

Ontspanning:

Dat de natuur voor ontspanning zorgt is eigenlijk niet zo vreemd. De kleur van de natuur, groen dus, ontspant het zenuwstelsel, is rustgevend, onderdrukt honger en kan de bloeddruk verlagen. Iedereen voelt zich eigenlijk wel aangetrokken door de kleur groen en we zoeken de natuur met dan ook regelmatig op.


Arnhem - zussen in het groen

Positief:

Groen is een positieve kleur en bij het zien van die kleur associeer je het met voorspoed, balans, harmonie, vertrouwen, veiligheid, evenwicht en vernieuwing.

Denk maar aan het voorjaar. Er is vernieuwing in de natuur. Groen staat voor nieuw leven, jong, fris, vers, prilheid en natuurlijkheid. Het is dan ook de meest voorkomende kleur in de natuur. Planten zijn groen omdat zij chlorofyl bevatten dit weerkaatst weer groen licht.

Foto door Kaboompics .com op Pexels.com

Hoe fijn is het dan ook niet om de natuur te zien ontwaken uit de winterslaap. Er is vernieuwing in de natuur. Het prille felle groen van de lente is een schitterend contract met de gele bloemetjes en de blauwe luchten met witte wolken.


Religie:

De kleur groen zien we ook terug in religie. Het wordt als liturgische kleur gebruikt in de gewaden die worden gedragen in de katholieke en orthodoxe kerk. Groen in de Islam staat onder andere symbool voor het paradijs.

Foto door Sergei Akulich op Pexels.com

Pan-Afrikaanse kleur:

De kleur groen is naast rood en geel een Pan-Afrikaanse kleur. Ethiopië heeft deze kleuren in haar vlag. In het tijdperk van de dekolonisatie was Ethiopië een inspiratiebron voor Afrikaanse koloniën die afhankelijk wilden worden. Ethiopië is namelijk nooit een kolonie geweest maar slechts een korte periode onder Italiaanse bezetting geweest. Daarom hebben veel Afrikaanse landen ook o.a. de kleur groen in hun vlag.


Dagelijks leven:

Groen zie je ook veel in het dagelijkse leven. Het staat ergens symbool voor. Groene stroom of groen gas bijvoorbeeld. In de scheepvaart is groen het navigatielicht aan stuurboord. In het leger als camouflage in de uniformen van de soldaten. In de elektronica als kleurcodering voor het cijfer 5.

Foto door JESHOOTS.com op Pexels.com

Interieur:

Ook in huis is het gebruik van de kleur groen zeer aan te raden! Een groene kleur op jouw muur of een groen kussen op jouw bank of als accessoires heeft een ontspannende en rustgevende werking.


Foto door Skitterphoto op Pexels.com

Kleurnaam:

Kleuren kunnen vaak ook namen hebben. Kassia St. Clair beschrijft in haar boek ‘Het geheime leven van kleuren’* de kleur Celadon-groen.

Céladon was een personage uit een roman, een herder met liefdesverdriet. Hij liep in een zeventiende-eeuwse roman een geliefde achterna die hij door een misverstand was kwijtgeraakt. Het boek werd een toneelstuk en de bosgroene kleur die de jas van de herder had werd ‘vert de Céladon’ genoemd. Het zacht blauwgroen van de jas doet echter eerder denken aan de kleur van Chinees porselein maar vooral door die herder heeft de kleur iets liefdevols en teders gekregen.

Zo zijn er wel meer poëtische kleurnamen. Wil je er meer over weten, lees dan het boek.


Groen als kleur past altijd wel in je levensstijl of in je interieur. Het matcht met heel veel andere kleuren. Groen is de kleur van de natuur maar ook van de toekomst. Wij hebben inmiddels nu kleur bekent….. Wij gaan voor groen! Nu jij nog?! 😉

Liefs Winneke

Foto door Daria Shevtsova op Pexels.com

*‘Het geheime leven van kleuren’- Kassia St. Clair (uitgeverij Meulenhoff)

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: