Wandelen in het groen – 3 – Bomen

Wat zouden we zijn zonder de bomen en bossen om ons heen. Waarom zijn ze zo belangrijk voor ons?

Bosbaden

Tussen de bomen in de bossen zijn, langzaam wandelen brengt ons in de pas met de natuur. Door harmonie met de natuur kunnen we helen en ons zenuwstelsel resetten en brengt het ons terug naar ons ware zelf.

Een bosbad (Shinrin Yoku) van 2 uur is al voldoende om ons los te maken van de technologie ( zie vorige blog) en:

 • Verlaagt de bloeddruk
 • Vermindert stress
 • Is gezond voor hart, bloedvaten en stofwisseling
 • Verlaagt bloedsuiker
 • Verbetert concentratie en geheugen
 • Verlegt de pijngrens
 • Helpt bij depressie
 • Geeft energie
 • Verbetert het immuunsysteem
 • Productie van antikankereiwitten neemt toe
 • Helpt bij het afvallen
Foto door mali maeder op Pexels.com

Bossen: zijn een bron van grondstoffen, produceren zuurstof, zuiveren water en lucht. Houden overstromende beken en rivieren tegen en beperken de erosie van bergen en heuvels.

Verschaffen ons voedsel, kleding, materiaal voor meubels, huizen en gereedschap. Helpen ons bij het verzorgen van wonden en het genezen van ziekten, kalmeren, herstellen en frissen ons op.


Boomkalender

Volgens de oude Kelten word je karakter bepaald door de boom die in je geboorte periode heerst. Wil jij graag weten welke boom jouw geboorte boom is volgens de Keltische boomhoroscoop? Klik dan op onderstaande link voor meer informatie:

http://www.boomkalender.nl/


Nationale boomfeestdag 18 maart

Foto door sudip paul op Pexels.com

Een ander heel mooi initiatief wat we kennen hier in Nederland is de Nationale Boomfeestdag. Deze wordt jaarlijks gehouden op de derde woensdag van maart. Voor het eerst georganiseerd in 1957, nu bijna 60 jaar geleden.

Doel is kinderen in groep 6 (9-10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen door middel van natuureducatie en ze ook in actie te laten komen.

Nationale boomfeestdag wordt ieder jaar gevierd door ruim 115.000 kinderen in Nederland. Ze planten dan ruim 200.000 bomen. Bij elkaar geteld, in de laatste 60 jaar, zijn dat meer dan tien miljoen bomen =4000 voetbalvelden.

Niet alleen voor kinderen…

Ook voor alle leeftijden heeft de Stichting Nationale Boomfeestdag samen met Staatsbosbeheer ook nog het prachtige Nationaal KinderBomenBos in Bentwoud en het WilhelminaBos in Dronten opgericht.

Op de 2e zaterdag van november worden er in het Nationaal KinderBomenBos bomen geplant. Het bos bestaat uit 2 kamers. De geboortekamer waar een boom kan worden geplant voor nieuwe wereldburgertjes en de levensboomkamer waar bomen als kindergedenkplekjes worden geplant voor overleden kinderen.

https://www.boomfeestdag.nl/onze-bossen/kinderbomenbos

Het Wilhelminabos is een gedenkplek en eremonument voor mensen die aan kanker zijn overleden. Nabestaanden kunnen de naam, van een dierbare overledene die overleden is aan kanker, plaatsen op een gedenkplaat. Dit bos is 1999 ter ere van het 50 jarig bestaan van KWF Kankerbestrijding ontstaan.

http://www.wilhelminabos.nl/home.html

Foto door Pixabay op Pexels.com

Boom planten

Als ik naar die prachtige bomen kijk geeft het mij zoveel rust. Vaak denk ik hoe lang ze er al staan. Wat hebben bomen al veel mee gemaakt, denk maar eens aan oorlogen, verliefde stelletjes die hun naam er in krassen, om onder te schuilen enz, enz. Wat voor goeds ze voor ons doen en de wereld leefbaar maken. Het is ook niet voor niets dat ze op veel herdenkingsplekken staan. Om die reden heb ik voor mijn ouders een boom laten planten in het Parkbos de Haar ( landgoed Haarzuilens) tijdens de Boomplantdag 2015 georganiseerd door Natuurmonumenten. Op die dag zijn er 7000 bomen geplant.

Mocht je het Parkbos de Haar bezoeken: voor mijn moeder heb ik een beuk geplant en voor mijn vader een treurwilg. Ja destijds had ik nog nooit gehoord van de Keltische bomenkalender. In elk geval weet ik nu dat ik een esdoorn ben en mijn zus in het groen een walnotenboom.


Bronnen :

Boomkalender aboretum Poorstbulten

Boek Shinrin Yoku de wetenschap van het bosbaden auteur Qing Li

Parkbos de Haar

Boomfeestdag – Onze bossen

%d bloggers liken dit: