Blauwe druifjes - zussen in het groen

Mijn groene oase.

Foto door Matthias Cooper op Pexels.com

Het was de afgelopen weken even doorbijten. Regen, regen en nog eens regen. Geen weer dus om de tuin in te werken. Ondertussen begint het bij mij natuurlijk wel te kriebelen. Het blijft langer licht, de vogeltjes fluiten, de lente lonkt. Ik wil die tuin in!!

In de winkels zijn ondertussen weer genoeg tuin artikelen te krijgen. En dan….. lijken de weersvoorspellingen om te slaan naar beter weer en zonneschijn. Dus denk je: jaaaaaa ik kan beginnen maar dan breekt ondertussen wereldwijd Corona uit en komt de wereld tot stilstand. Het is net alsof we gevraagd worden stil te staan en om ons heen te kijken naar elkaar en naar de wereld. Om even geen gebruik te maken van alle luxe voorzieningen en dichter bij onszelf en onze naasten te komen. Een voordeel van deze crisis is wel dat de natuur er wel bij vaart. De natuur kan letterlijk en figuurlijk even adem halen.

Foto door Lukas op Pexels.com

Wie weet komt het dan op dit moment wel goed uit om jouw ontspanning in de tuin te zoeken. Als je toch thuis moet blijven is tuinieren (als je natuurlijk een tuin hebt) wel een goede therapie. Voor mij werkt het in ieder geval wel zo. Ik kan mijn gedachten even verzetten als ik met mijn schepje de grond omwoel. Of als je een balkon hebt dan kun je, naast heerlijk in het zonnetje zitten, ook jouw balkon klaar maken voor het voorjaar. Hoe fijn is het dan in je mini tuintje op het balkon te zitten en te genieten van al het moois om je heen.

Snoeien

Allereerst maar eens het nodige snoeien. Wij hebben geen echte grote tuin en is deels schaduw en deels zonnig. Je kunt het in de zomer ook gelijk zien. De linkerkant is duidelijk de zonnigste en de bloemen hellen dan ook allemaal naar rechts naar de zon toe ;-). In maart kun je de vlinderstruik al snoeien en bij ons is dat in ons kleine tuintje ook wel nodig. Ik kocht hem in de opruimingsbak van de Intratuin. Het leek eerst niks maar het dappere plantje heeft die schade flink ingehaald. Het is ondertussen een flinke struik geworden en dus snoei ik hem een stukje terug.

Vlinderstruik - zussen in het groen
Photo by Winneke Huizinga

In maart snoei je hem terug tot op circa 30 cm hoogte. In juni top je de struik van de nieuwe scheuten. In de periode van augustus tot oktober knip je de uitgebloeide bloemscheuten telkens weg voor een lange bloei. Wij hebben ook Verbena (IJzerhard) in onze tuin staan. Een beetje voor het cottagetuin gevoel. Deze kun je dus ook snoeien. Om vorstschade te voorkomen is het beter om de uitgebloeide stengels niet in de herfst af te knippen. In maart snoei je de oude stengels helemaal terug wanneer er nieuwe scheuten zijn aan de voet van de plant.

Verbena - zussen in het groen
Photo by Winneke Huizinga

Verder haal ik  nog even het dode hout, oude bloemen en bladeren uit de tuin. Hij is bijna klaar voor het voorjaar maar nog eerst:

Bollen planten

Ja je leest het goed, het is nu ook tijd om bollen te planten en nee niet een tulp, narcis of krokus. Het is tijd voor het planten van begonia’s, gladiolen, dahlia’s en zoveel meer mooie bollen. Ik kwam afgelopen week deze mooie bollen tegen in de meest mooie kleuren in de supermarkt en dan gaat mijn groene hart natuurlijk sneller kloppen. Wauw, wat een mooie kleuren. Ik hou van boerenbegonia’s. Deze die ik gekocht heb zijn mooi geel en oranje. Vaak doe ik er nog een paar rode bij in de bak voor het contrast. Wat een kleuren feest wordt dat weer.

Foto door Krisztina Papp op Pexels.com

Ik zag ook dit mooie roze hart met roze Fresia’s en Zephyranthes (Westenwindbloem). De Zephyranthes is een dwerg amaryllis en wordt zo’n 20 cm hoog. De fresia was de lievelingsbloem van mijn moeder en dat heb ik van haar geërfd denk ik. Wat een prachtige bloem in welke kleur dan ook. Het is niet alleen een hele mooi snijbloem voor op de vaas of in een boeket, ook in de tuin staan ze te stralen met hun schoonheid. Dus in onze tuin dit jaar ook Fresia’s 😊

Bollen planten - zussen in het groen
Photo by Winneke Huizinga

Wat ook mooi is dat dit hart van bloemen “easy to plant” is. Geen gedoe met kuiltjes graven en de bolletjes stuk voor stuk er in doen. Nee, deze bolletjes zitten in een pulpkarton die je zo met karton en al in de tuin kunt ingraven. Het karton lost vanzelf op. Hoe handig is dat en hoe milieuvriendelijk ook!!

Komende week wordt het mooi weer. Mijn schepje en snoeischaar heb ik al klaar liggen.
Laat maar komen die lente!

Photo by Winneke Huizinga

Het is een bijzondere tijd op dit moment. Zorg goed voor elkaar en ook voor jezelf. Kijk naar elkaar om in deze spannende tijd. Laten we elkaar helpen waar we kunnen.

Liefs Winneke

Krokussen - zussen in het groen
Photo by Winneke Huizinga
%d bloggers liken dit: