Photo by Winneke Huizinga

Mooi onkruid… is niet lelijk.

Photo by Winneke Huizinga
Paardenbloemen en vergeet-me-nietjes –
photo by zussen in het groen

Heeft u ook last van Taraxacum Officinale? Ik wel.. nou ja last??! Het klinkt bijna als een enge ziekte maar niets is minder waar.

Want…. Taraxacum officinale is de Latijnse naam voor jawel…. de paardenbloem.

Onkruid hoor ik je zeggen maar wat voor eentje!!  Laat 26 april, vandaag dus nu ook nog eens de dag van de paardenbloem zijn! En laten we wel wezen.. het is ook wel weer heel mooi onkruid.

Onkruid wordt geassocieerd met lastige, woekerende plantjes, ongewenst in onze tuinen maar als je goed kijkt zie je ook de meest mooie plantjes met prachtige bloemetjes. Er zijn meer dan 50 soorten. Bekijk ze maar eens goed.

In mijn tuintje staan ze ook. Paardenbloemen, stralend met hun felle gele bloemetjes, eindigend als pluizenbol. Daarnaast heb ik paarse dovenetel en Barbarakruid en Vingerhoedskruid.

Photo by Winneke Huizinga
Vingerhoedskruid – photo by zussen in het groen

Paardenbloem (Taraxacum Officinale):

In april worden onze tuintjes, parken, hofjes en weilanden weer overspoeld met deze prachtige goudgele bloemen. De bloemen zijn rozetvormig met honderden lintbloemen aan het hoofdje. Na de bloei ontstaan er witte haren die op kleine parachuutjes lijken. Ook wel pappus geheten. Eetbaar: Ja, paardenbloem is rijk aan vitaminen en voedingsstoffen en geheel eetbaar. De smaak van de bloem is wat bitter. Van de bladeren is thee te trekken. Het melksap in de stengel is wel licht giftig en erg bitter.

Paardenbloem – photo by zussen in het groen

Paarse dovenetel (Lamium Purpureum):

Een eenjarig plantje die zelfs tijdens zachte winters nog vaak bloeiend kunt aantreffen in akkerraden en stoepranden. Het is een klein plantje maar wat een schoonheid is het met de kleine paarse lipbloemen.

Photo by Winneke Huizinga
Paarse dovenetel – photo by zussen in het groen

Barbarakruid (Barbarea vulgaris):

Nou ja gewoon.. het is een prachtig plantje, ook onkruid weliswaar maar wat een beauty. Ze kunnen een meter hoog worden, hebben gele kruisbloemen en kunnen hele velden vullen.

Photo by Winneke Huizinga
Barbarakruid – photo by zussen in het groen

Gewone reigersbek (Erodium cicutarium):

Dit mooie plantje met paarse bloemen zie je veel op grasvelden of akkers. Het bloempje lijkt op de bek van een reiger.

Wist je trouwens dat bamboe ook beschouwd wordt als onkruid? Ik keek er van op. Ik houd van bamboe en de mooie lange stengels die ruisen in de wind. Het geeft mij een rustgevend gevoel, Het zijn soms ook echte woekeraars. Sommige soorten bamboe vermeerderen zich razendsnel ondergronds. Om die reden wordt het ook wel onkruid genoemd. Net als vergeet-me-nietjes, klim-op en madeliefjes en Vingerhoedskruid.

Photo by Maureen Huizinga
Gewone reigersbek – photo by zussen in het groen

Eetbaar onkruid:

Natuurlijk is er ook onkruid wat je helemaaaaaal niet in je tuin wilt aantreffen. Zevenblad of haagwinde bijvoorbeeld. Daar kom je gewoon niet van af als je het eenmaal in je tuin hebt. Het gekke is wel dat er ook onkruid is wat eetbaar is. Zevenblad bijvoorbeeld smaakt gedroogd naar peterselie en kan peterselie ook vervangen in gerechten. Zevenblad is te bereiden als spinazie, in soep, salades en stoofschotels).

Brandnetels: ook onkruid natuurlijk maar ik heb daar wel goede herinneringen aan uit mijn jeugd. Mijn vader ging namelijk altijd de natuur in om brandnetels te plukken. Hij droogde het en strooide het in de soep of maakte er thee van. Tegenwoordig kun je in alle reformzaken en supermarkten brandnetelthee vinden. De brandnetel is voedzaam en geneeskrachtig en bevatten vitamine A, C en D. Jonge stengels kan je bijvoorbeeld in de sla eten. Jonge bladeren of toppen kan je koken en eten als een soep.  Ook lekker in een stamppot. Van gedroogde bladeren kan je  thee trekken. 

Dag van de Paardenbloem:

De laatste zondag van het jaar, dit jaar op 26 april, gaat vanaf nu door het leven als Nationale dag van de Paardenbloem. Waarom? Om het niet zo goed gaat met de Paardenbloem. Er zijn er steeds minder, slecht dus voor de biodiversiteit.

Laten we, ondanks het gewoeker, het mooie onkruid koesteren en genieten wat de natuur ons gratis en voor niets geeft.

Photo by Winneke Huizinga
Paardenbloem – photo by zussen in het groen

Liefs Winneke

Met dank aan:

https://www.floravannederland.nl/

https://www.oostvliet.eu/tuin365/natuur/onkruid-top-50

%d bloggers liken dit: