Abraham Ledeboerpark

Groen in Enschede

Wat was ik er aan toe. Een wandeling en dan verder dan je tuin of de supermarkt tijdens corona tijd. Nu zijn wij in Enschede enorm gezegend met een aantal parken. Tijdens de textieltijd in Twente hebben vele textielbaronnen openbare parken laten aanleggen om de textielarbeiders, die destijds alleen op zondag vrij waren en in kleine arbeidershuisjes woonden, een mooie groene plek aan te bieden om hun vrije tijd in door te brengen.

Enschede kent dus vele parken en een favoriet van de zussen (ja Winneke is ook een geboren en getogen Enschedese) is het Abraham Ledeboerpark . Dat kun je wel zien aan de foto’s die wij hebben gemaakt. En dit is nog maar een klein gedeelte.

Toegangspoort met adelaars en rozen

Volgens de internationale organisatie Green Flag behoort het tot de 5 mooiste parken ter wereld. Dit ook dankzij de meer dan 100 vrijwilligers die het het park telt.

Landgoed Het Wageler

Het park is onstaan in 1918 vanuit een 16 hectare groot voormalig landgoed Het Wageler. Een 46 hectare grote landgoed omringd het park. Herkenbaar door de afwisseling van akkers, houtwallen, boerderijtjes, beken en ruiten. Karakteristiek voor het Twentse kampen landschap.

Villa Ledeboer

Textiel industrieel Abraham Ledeboer heeft in 1880 landschap architect Dirk Wattez (1833-1906) het laten ontwerpen en aanleggen. Centraal in het park bouwde de familie een villa. Deze villa is in 1956 afgebroken. Het park werd nagelaten aan de gemeente Enschede. Echter het koetshuis is niet afgebroken en wordt nu nog steeds gebruikt als bijenstal.

Koetshuis nu bijenboerderij

Nog steeds kun je de volgende elementen uit die tijd terugvinden in het park.

  • Het koetshuis
  • Mammoetboom
  • Rodondendrons
  • Diverse boompartijen
  • Diverse vijvers
  • Toegangspoort met adelaars en rozen
  • In het park is ook het uit Usselo afkomstige Los Hoes ’Het Lammerinkswönner’, dat tegenwoordig als milieu-educatiecentrum dienst doet.
Ontwerp en aanleg landschap architect Dirk Wattez

Ga eens een keer kijken en geniet van al dat moois dat het Abraham Ledeboerpark heeft te bieden.

Kijk op onderstaande website voor meer informatie.

Ledeboerpark Enschede

Mammoetboom Sequoidendrion giganten 35 meter hoog omtrek 7,5 meter in 1890 geplant. Stekje meegenomen van vakantie in Noord-Amerika

Bronvermelding

Stichting cultureel erfgoed Enschede foto villa Ledeboer

Dagblad Tubantia prijs Ledeboerpark

Overige foto’s @zusseninhetgroen

%d bloggers liken dit: