Mei plastic vrij.

De maand mei staat ieder jaar voor de maand waarin we stil staan bij een plastic vrije maatschappij. Dit jaar is het een beetje dubbel misschien want in onze strijd tegen het coronavirus gebruiken we momenteel veel plastic om de kans op besmettingen te voorkomen. Denk o.a. aan plastic kappen op de IC’s, plastic beschermbrillen, spuiten en plexiglas platen om de 1,5 meter maatschappij te ondersteunen.

Foto door mali maeder op Pexels.com

Het milieu lijdt echter wel onder de massa’s plastic die we dagelijks gebruiken. Misschien kunnen we daar iets aan doen met z’n allen en proberen minder plastic te gebruiken.

Laatst kwam mijn lief met een restje salade thuis, gekocht bij een wegrestaurant in Duitsland. Het was keurig verpakt in een kartonnen schaal voorzien van een deksel. zie foto

Photo by zussen in het groen
Photo by zussen in het groen – handige bakje voor bijvoorbeeld een salade.

Het was niet alleen goed verpakt maar de inhoud bleef ook goed bewaard. Zo zijn er dus heel veel verpakkingen die het plastic prima kunnen vervangen zonder verlies aan kwaliteit.

Denk aan houten roerstaafjes in plaats van plastic roerstaafjes. Katoenen luiers in plaats van plastic wegwerpluiers. Ook de zussen in het groen liepen als baby rond in katoenen luiers en wat zijn we groot geworden ;-). Gebruik papieren wegwerpbekers in plaats van plastic bekers. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk maar ook nog eens heel mooi als reclamemiddel. Op de veerboot naar Ameland bijvoorbeeld, of in het vliegtuig onderweg naar Porto.

photo by zussen in het groen
photo by zussen in het groen – papieren bekers als reclamemiddel.

Neem je brood mee naar jouw werk? Gebruik dan een lunchbox. Koop zeep, shampoo enz in blokvorm. Bij Lush bijvoorbeeld vind je diverse geuren en kleuren op natuurlijke basis in blokvorm. https://nl.lush.com/ Kies voor verzorgingsproducten in glazen flesjes in plaats van in plastic verpakkingen. Geef houten speelgoed aan je kinderen of geef het cadeau. Bewaar je eten in de koelkast in glazen schalen. Ik heb thuis nog een hele mooie staan van mijn moeder, eentje uit de jaren 70. Met zo’n heerlijk retro motiefje.. I love it.

photo by zussen in het groen
photo by zussen in het groen – het jaren 70 schaaltje van mijn moeder ❤

Tientallen jaren geleden kocht ik al een herbruikbare tas voor kleine boodschappen. Gemaakt van gerecycelde petflessen. Ik was er gelijk verliefd op vanwege de mooie print. Tegenwoordig zijn ze overal te verkrijgen in hele mooie prints. Ik neem hem al sinds jaar en dag mee naar mijn werk.

Photo by zussen in het groen – herbruikbare tas gemaakt van petflessen.

Zo zijn er verschillende dingen te bedenken om plastic te vervangen. Ook kun je anderen helpen door hen financieel te ondersteunen om bijvoorbeeld de oceanen plastic vrij te krijgen. De organisatie 4ocean leeft niet van donaties maar maakt de oceanen schoon door de verkoop van producten die gemaakt zijn van afval dat zij uit de oceanen halen. Van elk gekocht product kunnen zij weer de kosten vergoeden om een pond afval uit de oceanen halen. Wil je meer weten over deze organisatie? Kijk dan op hun website en doen mee: https://4ocean.com/

Photo by zussen in het groen
Photo by zussen in het groen – 4Ocean armband gemaakt van afval uit de oceanen.

Er zijn natuurlijk heel veel meer organisaties die werken aan een schone zee en natuur. Kijk maar eens op internet.

Als iedereen een steentje bijdraagt aan een plastic vrije omgeving dan komen we samen een heel eind. Wat zou dat mooi zijn.

Wees ondertussen lief voor elkaar en zorg goed voor elkaar! Stay safe!

Liefs Winneke

%d bloggers liken dit: