Grow greens and do it yourself.

Gisteren was het de zomerzonnewende, de langste dag. Het is weer ZOMER!!! Jaja.. en ik vind het heerlijk, hoewel ik de lente en de herfst ook kan waarderen hoor. De zomer begint gelijk goed, het wordt een hele warme week met mogelijk zelfs een hittegolf.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Ik weet niet hoe het komt maar in de zomermaanden krijg ik dan altijd zin in het kweken van groente en fruit. In gedachten zie ik ons al heel erg landelijk wonen met een grote boomgaard en bijhorende cottage met moestuin enz.. Helaas is dat een droom en dromen mag uiteraard nietwaar. 😉

Foto door Kaboompics .com op Pexels.com

Misschien is het wel gekomen door de moestuintjes van AH die je vorige jaren altijd kreeg bij de boodschappen, ik weet het niet… of is het toch iets wat ik van mijn vader heb geërfd?? Hij had namelijk een broeikastje in onze tuin waarin volop sla, wortel en andere plantjes werden gekweekt. 

De moestuintjes van AH
De moestuintjes van AH – photo by zussen in het groen

Ik vond laatst nog wat oude moestuintjes terug in een lade van de kast en dacht: wie niet waagt, wie niet wint…. Ik gaf het eerlijk gezegd weinig kans, oude zaadjes die al jaren in de lade liggen, zou dat goed gaan??

En warempel, op de cherrytomaatjes na gingen de komkommer, radijs en zonnebloemen als een speer. Eerst voor het raam in de beroemde bruine bakjes en later in een pot in de tuin.

De eerste zonnestraaltjes pakken – photo by zussen in het groen

We hebben best een groot dakterras en ik heb even gedacht om daar een bak te maken waarin ik bijvoorbeeld ook sla, wortel, paprika enz kan kweken. Het nadeel is wel dat het daar zomers best heet wordt op dat dakterras en het al gauw uit het zicht is. In alle drukte en ik ken mezelf, dan ben ik drukker met het water geven in de tuin beneden dan die op het dakterras. Dus ze staan nu in onze tuin in een pot en wat gaat het goed!!!

Mijn moestuintje – photo by zussen in het groen

En alsof het zo moest zijn, zag ik op de website van de Hema een geweldig leuk klein broeikastje staan. Tja en dan is de keuze snel gemaakt natuurlijk. Ondertussen wat zaadjes gekocht natuurlijk, Paprika en cherrytomaatjes (dan maar uit een zakje) en in potjes gedaan. Ondanks dat het niet de juiste tijd was voor de paprika’s. Ik ben eigenwijs hahaha.. en zie de eerste stengeltjes kondigen zich al aan. https://www.hema.nl/wonen-slapen/tuin/kweken-zaaien/kweekkas-11.5×22.5×18.7-glas-41810050.html

Mijn eigen kweekkastje - photo by zussen in het groen
Mijn eigen broeikastje – photo by zussen in het groen

Nu ben ik ook dol op fruit en met name citrusfruit, blauwe bessen en bramen. Voor watermeloen kun je trouwens ook ’s nachts wakker maken. Regelmatig zie ik filmpjes op Facebook voorbij komen over tips om jouw groente en fruit zelf te kweken van pitten en stronkjes groente.

Ondertussen steekt er een stuk loof boven de grond uit, waarvan ik vermoed dat het knoflook is… hmm of is het toch de ui? Ik had beide in een bak geplant maar niet zo slim geweest om er een bordje bij te plaatsen wat wat is.. Maar ik laat me blij verrassen.

Kom maar kommer – photo by zussen in het groen

De eerste radijsjes zijn een feit en de komkommer gaat ook super goed. Ik kan niet anders dan heel erg blij worden van dit moestuin geluk.

Een moestuintje Radijs – photo by zussen in het groen

Die filmpjes zijn hartstikke leuk en de mogelijkheden legio. Kijk maar eens op Blossom of Nifty. Naast tips over het hergebruiken van groente en fruit en laten ze nog heel veel meer handigheidjes zien. https://www.facebook.com/NiftyPluss/ https://www.facebook.com/FirstMediaBlossom/

Naast de paprika en de cherrytomaatjes staat er nu in het broeikastje ook een potje met citroenpitjes en eentje met kersenpitten. Wat zou het toch mooi zijn.. zo’n citroenboompje in mijn tuin. Met de olijf en de vijg (die ik van mijn lieve groene zus heb gekregen) en wie weet straks een citroenboompje ernaast wordt het toch al best wel mediterraans hier in de tuin.. aan de temperaturen zal het deze zomer in ieder geval niet liggen.

Foto door Ryan Baker op Pexels.com

Grow greens zou ik willen zeggen en vooral: do it yourself. 😊 Op naar een heerlijke zomer.

Liefs Winneke

%d bloggers liken dit: